Syrische vluchteling Wessam aan de slag via Vakmasters

Tienduizenden vluchtelingen kwamen twee, drie jaar geleden naar Nederland. Velen mogen blijven. Van hen wordt verwacht dat ze aan de slag gaan. Dat is Wessam Jabali (41) uit Syrië gelukt. Hij werkt als grondwerker en stratenmaker bij aannemingsbedrijf De Bokx. Het is voor hem een lange weg geweest. Hij komt uit Damascus in het door een meedogenloze oorlog verscheurde Syrië.

Wessam heeft jaren ervaring in de bouw, onder meer in de Arabische golfstaat Dubai. Zoals alle vluchtelingen moest Wessam eerst op erkenning wachten, voordat hij ook maar iets mocht doen. Thijmen den Engelsman begeleidt Wessam via Vakmasters, een uitzendbureau voor de bouw en techniek. “Het is zo jammer dat deze mensen anderhalf, twee jaar stil moeten zitten, voordat ze aan de slag kunnen. Zeker in deze tijd, nu er zoveel vraag is naar vakkrachten in de bouw en technische beroepen.’’

Via Vakmasters kon hij, in overleg met het Werkservicepunt Zeeuws-Vlaanderen, eerst bij een middelgroot aannemingsbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen komen. Om over en weer ervaring op te doen. “Ik werkte er met aardige mensen’’, vertelt Wessam, “en ze waren volgens mij ook wel tevreden over mij. Maar na twee maanden kreeg ik te horen “sorry, we hebben geen plek voor jou.’’Wessam vindt dat nog altijd onbegrijpelijk. “Zo’n groot bedrijf en dan geen plek……….’’ Vakmasters slaagde erin hem al snel bij een ander bedrijf te plaatsen, bij De Bokx, in het grond- en bestratingswerk.

Lees het hele verhaal van Wessam op https://www.pzc.nl/home/statushouders-vinden-weg-op-arbeidsmarkt~ae01f9ad/